14 tammikuuta 2015

city of blinding lightsOn kulunut aika lailla täsmälleen kuukausi siitä kun tulin New Yorkista takaisin Suomeen. Ja vaikka reissu kestikin vain kolme kuukautta, se oli silti elämäni paras ja kaipaan takaisin joka ikinen päivä. Ajattelin tosiaan näin kuukauden eron kunniaksi palata vielä kerran syvemmin matkaan ja matkan tarkoitukseen, ja listata vinkkejä ja omia suosikkinähtävyyksiä/puuhastelua New Yorkiin matkustaville/Nycistä kiinnostuneille!

Kaikki alkoi siitä, kun sain siskon poikaystävän perheen kautta kuulla, että heidän perhetuttunsa kaipaa kolmeksi kuukaudeksi au pairia New Yorkiin. Olin sillä hetkellä aloittamassa toista välivuotta kaupan kassalla ja tämä New York uutinen tuli kuin pelastuksena, virkistävänä tuulahduksena muuten aika perusharmaaseen arkeen. Vaikka en ollut vielä satavarma siitä kannattaisiko lähteä tai kelpuuttaisiko perhe mua ylipäätään, pistin au pair perheen isälle meiliä työhakemuksen tapaan, esittelin itseni ja kiinnostukseni duunia kohtaan. Kaikki meni aika nopeasti, mutta ennen kuin huomasinkaan olin irtisanonut itseni sen hetkisestä työstä ja lähdössä kahden viikon päästä New Yorkiin Manhattanin Upper East Sidelle!!

En tule koskaan katumaan päätöstä lähtemisestä! Reissu on yksi elämäni parhaista kokemuksista ja ehdottomasti paras matka. Näin jälkikäteen aika kultaa muistot, mutta ei silti, kaikki pienet vastoinkäymiset oli ehdottomasti kokonaiskokemuksen arvoisia. Kaikilla ei käy näin hyvä tuuri, mutta mulla synkkasi heti hostperheen kanssa matkan loppuun asti. He olivat todella mukavia ja rentoja ihmisiä. Vaikka olin siellä duunissa samalla tuntui siltä kuin olisi kuulunut itse perheeseen. Tein arkisin 5-8h töitä per päivä ja useimmiten viikonloput olivat vapaita. Palkan sain viikottain. Mulla oli oma söpö ikeakalustettu huone.Kolme kuukautta kului omasta mielestäni yhtä nopeasti kuin yksi viikko! Paluun lähestyessä oli totta kai ikävä kotia ja erityisesti kavereita ja perhettä, mutta en olisi pistänyt yhtään pahakseni viettää Nycissä vielä ainakin toiset kolme kuukautta. Varsinkin kun kolmannen kuukauden kohdalla huomasi tosissaan kotiutuneensa, rakentaneensa itselleen arjen ja tavanneensa yhä enemmän uusia upeita ihmisiä. Ja yhtäkkiä se kaikki piti jättää kesken ja taakse. Ja palata takaisin Suomielämään ja arkeen.

Kaikille teille, jotka olette kenties lähdössä au paireiksi tai haluaisitte lähteä - MENKÄÄ ja ottakaa kaikki ilo irti pienimmistäkin hetkistä! Se on ehdottomasti sen arvoista mä lupaan! Mua itse New Yorkin lisäksi kokemuksessa houkutti "puhtaalta pöydältä" aloittaminen: en tuntenut entuudestaan ketään eikä kukaan tuntenut mua ja se oli vapauttavinta pitkään aikaan! Toiseksi mua houkutti myös seikkailu, jännitys ja haasteet - voin kutsua itseäni aika sankariksi kun selvisin tuollaisesta kokemuksesta! :P Ainoa yksi huono asia tosta matkasta seurasi ja senkin voitte tulkita itse enemmän tai vähemmän negatiiviseksi: TÖRKEÄ MATKAKUUME! Kun kerran lähtee pidemmäksi aikaa on päästävä mahdollisimman pian uudestaan!Noniin, tämän romaanin lisäksi vielä hieman niitä so called vinkkejä!

- Aloitan siitä mitä itse harrastin oikeesti varmasti 70% matkasta: yksinkertaisuudessaan päämäärätön/päämäärällinen käveleminen ja hortoileminen ympäri kaupunkia on mun mielestä yksi parhaista puuhista! Toki asiaan vaikuttaa esimerkiksi se kuinka kauan aikoo kaupungissa viipyä (neljässä päivässä haluaa esimerkiksi selkeää ja aikataulutettua tekemistä koska sitä tekemistä on PALJON), mutta rehellisesti mun mielestä ei ole parempaa tapaa tutustua New Yorkiin kuin kävelemällä ja tutkimalla ympäriinsä. Varsinkin, koska Nyc on jaettu niin moneen eri alueeseen ja naapurustoon, joten joka päivälle voi vaikka valita eri naapuruston missä tepastella ja tutkia. Mulle kävi monta kertaa, että tepastellessa löysin ihan vahingossa vaikka konsertin keskeltä kaupungia tai jonkun yltiösöpön kojun/kuppilan mitä en olisi muuten edes tajunnut etsiä. Tässä mun top 3 lempparialueet:

1. Williamsburg, Brooklyn - nuorten, hipstereiden ja rokkareiden ykkösmesta! Vintageputiikkeja, levykauppoja, sielukkaita baareja ja kuppiloita, katumaalauksia, käsityöläisten kirpputoreja - kaikki enemmän tai vähemmän rähjäistä mutta täydellistä <3 Ja ainiin, upea näkymä Manhattanin skylineen!
2. SOHO Manhattanilla - letkeä alue downtownissa, joka on ykkösmesta shoppailemiseen!
3. Lower East Side/East & West Village - sama taiteilijasielumeininki jatkuu heh. Lower East Side on ehkä jopa hieman rappioromanttinen. Paljon persoonallisia baareja, ravintoloita, ylipäätään menomestoja ja paljon nuoria yliopiston takia.

- Central Park! Sinne vaan köpöttelemään ja kuvailemaan. Nycissä on muitakin puistoja, mutta mikään ei vedä vertoja vanhalle kunnon Central Parkille. Isoudessaan se on monipuolinen ja tarjoaa jokaiselle jotain: lenkkeilyä, soutelua, piknikin viettoa, pallon potkimista nurmella, whatever!- Times Square. Eipä sitä sen enemmän perustelemaan, onhan tuo aika näkemisen arvoinen paikka. Hemmetin ruuhkainen kylläkin!

- Perinteinen Empire State Building tai Top of the Rock, varsinkin jos ei ole aikaisemmin käynyt New Yorkissa. Kyllä Manhattan on näkemisen arvoinen yläilmoistakin. Ja tulee hyviä kuvia! :D

- Metropolitan Museum ja MoMA. Metropolitan on ihan käsittämättömän mielenkiintoinen, siellä on taidetta muinaisesta Egyptistä tähän päivään. Mä kävin Metissä nelisen kertaa enkä siltikään ehtinyt kahlaamaan kaikkea, se on valtava! Mutta halpa (aikuinen taitaa maksaa 20$, mutta sisään pääsee yhdelläkin dollarilla jos vain tajuaa kysyä kassalla), siellä on upea kattoterassi ja on ihana vain pistää kuulokkeet korville ja kiertää keskellä historiaa omassa rauhassa. MoMAssa vuorostaan on pelkkää modernia taidetta, mutta modernin taiteen ystävänä rakastuin paikkaan ja siellä on upea giftshop!

- Union Square. Aukio aivan downtownin tuntumassa. Ihmisiä hengailemassa ja pelaamassa shakkia. Yleinen tapaamispaikka, mistä on sitten helppo suunnata yhdessä jonnekin. Paljon nuoria.

- 9/11 Memorial. Aika surullinen ja hieman ahdistavakin paikka, mutta ihan hemmetin vaikuttava!

- Comedy Clubit. Tosi edullisia, tosi nycimäisiä ja tosi hauskoja! Tässä yks hyvä!

- Leffat. Konsertit. Teatterit. Broadwayshowt. Ihan mikä itseään kiinnostaa, Nycistä löytyy kaikkea kaikille ja laatua löytyy vähälläkin rahalla!

- Matkan yhteydessä kannattaa myös/jos on aikaa etsiä tapahtumia ja puuhaa netistä. Time Out New York on esimerkiksi yksi tosi hyvä esimerkki. Musakeikkoja mä etsin tällaiselta nettisivustolta kuin The Bowery Presents, tosi hyvä! Netin lisäksi kannattaa seurata mainoksia lehdistä telkkarista kaduilta tai jos tutustuu paikallisiin, niin mikään ei ole parempi keino etsiä tekemistä kuin kysellä heiltä, todistettu toimivaksi!Listaan voisi lisätä vielä monia kivoja juttuja ja paikkoja, mutta lähdetään nyt tolla liikkeelle. Kolmen kuukauden aikana sain aikaiseksi tutkia kaupungista vain murto-osan, joten en malta odottaa päivää milloin pääsen itsekin takaisin New Yorkiin ja listaamaan lisää hyviä menovinkkejä!

Pistäkää ihmeessä kommenttia jos teillä on kysymyksiä tai jos kaipaatte vielä yksityiskohtaisempia vinkkejä, kuten vaikka infoa tietyistä rafloista tai putiikeista! :)

ps. Ainiin tässä vielä yksi juttu eli must app New Yorkissa selviytymiseen: New York Travel Guide. Koko New York Cityn yksityiskohtainen kartta ja metrokartta ja mikä parasta se toimii ilman nettiä, 5/5!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti